ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (1756- 1791)
byl rakouský klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos.

Je uznáván jako geniální hudebník, který za svého života složil 626 děl světského i duchovního charakteru – opery, symfonie, koncertní skladby pro různé sólové nástroje, komorní hudbu, mše a chorály.
Narodil se jako nejmladší ze sedmi dětí. Ze všech sedmi sourozenců se však dospělosti dožili jen Wolfgang a jeho o čtyři a půl roku starší sestra Marie Anna, přezdívaná Nannerl. Mozart se vyznačoval fenomenálními schopnostmi od svého útlého dětství. Hrál na klavír a na housle. Spolu s otcem a sestrou koncertoval a předváděl svá raná díla před evropskou šlechtou. Cestoval s celou rodinou na dlouhých hudebních turné po metropolích celé Evropy. Wolfgang a jeho sestra byli na tomto turné oba představováni jako zázračné děti.
V 17 letech byl zaměstnán jako dvorní skladatel v Salzburgu, sídelním městě Salzburského knížecího arcibiskupství, ale brzy si začal hledat lepší místo. Když v roce 1767 ve Vídni vypukla epidemie černých neštovic, Leopold Mozart, spolu s dcerou Nannerl a jedenáctiletým synem Wolfgangem, se rozhodli odjet nejprve do Brna, pak odjeli do Olomouce, kde v říjnu malý Wolfgang neštovicemi onemocněl. Brzy se ale poměrně rychle natolik zotavil, že mohl opět komponovat, a v prosinci už rodina koncertovala v Brně. Nějakou dobu strávil Mozart v rodném Salzburgu a v Paříži. Během návštěvy Vídně v roce 1781 se rozhodl tam zůstat a poté se rychle proslavil.
4. srpna 1782 se ve Vídni v katedrále sv. Štěpána Mozart oženil s Constanze Weberovou. Během prvních dvou let dosáhl Mozart ve Vídni vrcholu své tvorby. První syn Raimund zemřel dva měsíce po narození, druhý syn Carl Thomas se dožil poměrně vysokého věku, třetí syn Johann Thomas také zemřel velmi záhy. Dcera Theresia zemřela jako půlletá a Anna Maria ještě v den porodu. Teprve v pořadí šesté dítě, syn Franz Xaver, narozený krátce před Mozartovou smrtí (* 26. července 1791), se dožil dospělosti.
Po prvním návratu z Prahy roku 1787 byl Mozart přijat do služby u dvora, což mu zvýšilo příjmy, přesto se však pro svůj nákladný způsob života nadále potýkal s finančními obtížemi, které musel překlenovat půjčkami. Velmi náročné bylo tehdy uhrazení nákladů na léčení manželky Constanze. Doposud prodělané porody a nervové otřesy způsobené ztrátou čtyř dětí značně podlomily její zdraví.
Na podzim roku 1791 se Mozart nakazil infekční nemocí a 5. prosince 1791 ve Vídni zemřel. Brzo se objevily spekulace, podle nichž byl Mozart otráven a jako nepohodlný odstraněn. Z tohoto domnělého zločinu byl často obviňován Antonio Salieri, domněnky však nebyly nikdy potvrzeny a neexistují pro ně důkazy ani indicie. Nedávno bylo dokonce objeveno společné dílo Mozarta a Salieriho dokládající spolupráci obou skladatelů.

Skladatelská dráha
Svou první skladbu složil malý Wolfgang ve svých 5 letech. Mozart obvykle pracoval dlouho a tvrdě, dokázal skladby dokončit závratnou rychlostí s blížícím se termínem.
Během následujících roků ve Vídni složil velký počet symfonií, koncerty pro různé sólové nástroje (především pro klavír a housle), mše a několik oper. Tak vznikla zpěvohra Zaide a dnes velmi oceňovaná opera Únos ze serailu (Die Entführung aus dem Serail).
Mezi lety 1786 a 1791 vznikly Mozartovy čtyři nejslavnější opery. Nejprve to byla Figarova svatba (1786) a rok poté Don Giovanni. Obě opery byly s velkým úspěchem uvedeny v Praze. Operu Don Giovanni Mozart v Praze dokončil a dostalo se jí zde ve Stavovském divadle dne 29. října 1787 prvního provedení, kterému byl Mozart osobně přítomen. Mozartův tehdejší triumf v Praze pomohl ke zmírnění jeho finančních problémů.
Dne 6. září 1791 měla opět ve Stavovském divadle v Praze premiéru Mozartova další opera La clemenza di Tito, složená pro slavnostní korunovaci Leopolda II. na českého krále.
V září roku 1790 uvedl Mozart operu Così fan tutte ve Frankfurtu nad Mohanem a podnikl další koncertní turné. Rovněž složil několik menších komorních děl a také zpěvohru (či operu) Kouzelná flétna (Die Zauberflöte) na libreto svého přítele Emanuela Schikanedera v německém jazyce. Ačkoli se Kouzelná flétna na první pohled jeví jako pouhá pohádka, obsahuje řadu zednářských a společensky radikálních motivů.
Krátce před svou smrtí započal Mozart kompozici slavného Requiem, které však napsal sám jen asi ze dvou třetin.
Wolfgang Amadeus Mozart je dlouhodobě jedním z nejpopulárnějších klasických skladatelů a jeho vliv na vývoj hudebního umění je hluboký. Ludwig van Beethoven skládal své vlastní rané práce ve stínu Mozarta a Joseph Haydn napsal, že „potomci neuvidí takový talent znovu za 100 let.“

Amadeus
jeden z nejoceňovanějších filmů Miloše Formana.
Adaptace divadelní hry britského dramatika Petera Shaffera, diváky přivádí do habsburského mocnářství konce 18. století, kdy se na dvoře Josefa II. sešly dva naprosto protichůdné talenty - dvorní skladatel Antonio Salieri, který se doteď hřál v záři císařovy přízně, a rozpustilý, ale božským talentem obdařený mladík Mozart.

Klíčové pasáže Amadea byly realizovány v Československu, mimo jiné v pražském Tylově divadle. Na Amadeovi se podílela i řada renomovaných Čechů: kameru vedl Miroslav Ondříček, na výpravě spolupracoval Josef Svoboda, kostýmy navrhl Theodor Pištěk. Jeden z nejlepších a nejúspěšnějších Formanových filmů získal celkem osm Oscarů – za nejlepší film, režii, herecký výkon F. Murraye Abrahama, scénář, výpravu, zvuk, kostýmy a masky. Úspěch filmu přiměl tehdejší komunistický režim k odtabuizování osoby jeho autora, který byl léta v nemilosti kvůli své emigraci. Amadeus byl prvním Formanovým dílem z jeho amerického období, které bylo uvedeno v našich kinech před listopadem 1989.

Zdroje: Wikipedie

Portrét W. A. Mozarta na dárkových předmětech v e-shopu MAGAMI: W.A.Mozart

Vyhledávání

Přihlášení / registrace

Nákupní košík