ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Gustav Klimt

Gustav Klimt se narodil 14. července 1862 v Baumgartenu poblíž Vídně jako druhý ze sedmi dětí chudého českého zlatníka a rytce Ernsta Klimta a jeho ženy Anny.

Ve čtrnácti letech v roce 1876 vstoupil na uměleckou Kunstwerbeschule ve Vídni, kde studoval až do roku 1883. V roce 1877 se na stejnou školu přihlásil také jeho mladší bratr Ernst a to byl začátek jejich vzájemné spolupráce. Bratři Klimtové si spolu se svým kolegou ze studií Franzem Matschem otevřeli v roce 1883 ve Vídni umělecký dekoratérský ateliér. Bratři Klimtové často spolupracovali například se známým architektonickým ateliérem Fellner a Helmer, a tak se mohli podílet např. na výzdobě divadla v Karlových Varech nebo výzdobě opony v libereckém divadle. Bratři Klimtové se svým přítelem Franzem Matschem dostávali zakázky u vídeňského dvora. Důležitý okamžik v samostatné Klimtově tvorbě přišel v roce 1885, kdy dostal první vládní zakázku – výzdobu venkovského sídla císařovny Alžběty - Vily Hermés. Měl vlivné postavení v umění monarchie a byl oblíbeným portrétistou vídeňské společnosti.
Klimt, Josef Hoffmann a další umělci založili roku 1897 Secesi, roku 1898 pak Klimt vytvořil plakát pro první výstavu Secese. V roce 1905 Klimt odkoupil od státu všechny své obrazy určené pro univerzitu, opustil Secesi a založil novou skupinu – Kunstschau.
V roce 1911 získal v Římě cenu za Život a smrt. Roku 1917 byl jmenován čestným členem Akademie výtvarných umění ve Vídni a v Mnichově.

Klimtovou celoživotní družkou byla Emilie Flögeová. Klimt byl otcem nejméně čtrnácti dětí, jejichž matkami byly často jeho modelky, které se někdy také živily prostitucí. Klimt byl významným malířem, a tak často po svých modelkách vyžadoval různé pózy, které leckdy hraničily s pornografií.

Gustav Klimt zemřel ve středu 6. února 1918 ve věku 56 let na krvácení do mozku. Egon Schiele pak v márnici nakreslil Klimtův posmrtný portrét. Gustav Klimt byl pochován 9. 2. na hřbitově v Hietzingu.

https://magami.cz/gustav-klimt

 

Informace čerpány z Wikipedie: https://cs.wikipedia.org/wiki/Gustav_Klimt

Vyhledávání

Přihlášení / registrace

Nákupní košík