ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Claude Monet

Oscar-Claude Monet se narodil roku 1840 v Paříži, po pěti letech se jeho rodina odstěhovala do Normandie, Le Havru.

Jeho prvním malířským učitelem byl Eugen Boudin, ten ho uvedl do tajů olejomalby a práce v plenéru. Roku 1859 se Monet vrátil zpět do Paříže a zapsal se do akademie Suisse. V roce 1861 dostal povolávací rozkaz do Alžírska. Tam onemocněl tyfem, a proto byl z další služby uvolněn. V roce 1862 se vrátil do Paříže a usadil se v ateliéru Charlese Gleyra. Začátkem roku 1863 uspořádal první výstavu. Roku 1866 se setkal s modelkou Camille Doncieux a o čtyři roky později se s ní oženil.

V roce 1867 mu porota Salónu odmítla vystavovat obrazy (Salón nezávislých je výstava umění, která se od roku 1884 koná každoročně v Paříži, a jejímž cílem je představovat díla umělců, kteří usilují o určitou samostatnost ve svém umění). Monet se však nevzdal a spolu s Renoirem malovali pařížské ulice. V roce 1869 porota Salónu opět nepřijala jeho obrazy a Monet odjel na léto do Saint-Michel, kde v červnu legalizoval svůj vztah s Camille, se kterou měl už syna Jeana.
Spolu s malířem Gustavem Caillebottem založil sdružení nezávislých umělců. Jejich první výstava se konala v roce 1874 u slavného fotografa Nadara, ale nebyla úspěšná. Další rok se konala aukce v aukční síni Drouot. Výsledky byly sice špatné, ale pomalu se začal formovat okruh příznivců nového umění. Roku 1881 se opět odstěhoval, do Fécampu na normandském pobřeží. Podruhé se oženil v roce 1892 s Alicí Hoschedéovou. V roce 1922 byl již Monet úplně slepý, v roce 1923 podstoupil oční operaci a znovu pracoval až do své smrti roku 1926.

Claude Monet je pravý otec impresionismu. Začal jako žák ve studiu malíře Boudina. Především vycházel z Manetova stylu. Jeho obrazy jsou plné zářivých barev a odrazů – naplněné světlem. Svá plátna pokrýval bezpočtem jednotlivých tahů štětce.

V roce 1922 Monet věnoval státu sérii Leknínů - Lekníny (francouzsky Les Nymphéas) je název řady asi 250 obrazů hladiny rybníka s květy leknínů. Obrazy Monet maloval na zahradě svého domu v Giverny, který dnes patří nadaci Fondation Claude Monet. Řada Leknínů byla Monetovým hlavním uměleckým zájmem v posledních třiceti letech jeho života; mnohé z nich maloval ještě v době, kdy již byl vážně postižen šedým zákalem. Zatímco raná díla série jsou poměrně realistická, pozdní Lekníny se stále více blíží abstraktnímu umění.
Lekníny jsou zastoupeny v řadě předních světových uměleckých institucí i v soukromých sbírkách. V červnu 2014 se jeden z obrazů této řady vydražil v Londýně u firmy Sotheby's za 54 milionů amerických dolarů.

Zdroj: Wikipedie

Nabídka dárků s motivy obrazů Claude Moneta: https://magami.cz/claude-monet

Vyhledávání

Přihlášení / registrace

Nákupní košík