ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

CHAT NOIR

Louis Rodolphe Salis, tvůrce a majitel Le Chat Noir, kabaretu Černá kočka, je považován za tvůrce moderního kabaretu. Do Paříže přišel v roce 1872 poté, co opustil armádní službu.

Le Chat Noir byl otevřen 18. listopadu 1881 na Boulevard Rochechouart v pařížském Montmarteru. Původně sídlil ve dvou místnostech, v té nejlevnější lokaci, která byla k nalezení, a podávalo se zde odporné víno. Přesto byl úspěch zaručen díky příchodu skupiny mladých radikálních spisovatelů a umělců Les Hydropathes. U dveří hosty vítala švýcarská stráž vyšňořená ve zlatě od hlavy až k patě.

Kabaret brzy vyrostl a tak se po třech a půl letech po otevření přestěhoval do větších prostor. Umělci, kteří zde vystupovali, zde nacházeli tu nejlepší praxi pro svá řemesla.

Moderní kabaret, jak jej určil Le Chat Noir, je kombinací hudby, tance a další zábavy kombinované s politickou satirou. Konferenciérem, tedy průvodcem celým večerem, byl Salis osobně. Začínal každé vystoupení monologem utahujícím si z bohatých a zesměšňující politiky. Často si dělal legraci i z vlastních hostů. Idea živé hudby a kombinace lokálu a zábavy byla novinkou, která mu později přinesla výhodu oproti konkurenci.

Salis byl znám pro svou schopnost nacházet důvody, proč neplatit svému personálu i umělcům. S určitým úspěchem si i nechával platit těmi, kteří v jeho podniku vystupovali. Jeho osobnost přesto přitahovala množství významných umělců a davy lidí.

Le Chat Noir se naposledy přestěhoval na Boulevard de Clichy, kde jeho popularita přetrvávala do dvacátých let 20. století. Roku 1897 vzal Salis svou společnost na turné, zanedlouho poté ale zemřel. Další kabarety s úspěchem přebíraly model, který Le Chat Noir nabízel.

Dnes je Le Chat Noir spíše známý díky reklamnímu plakátu, který vytvořil švýcarský malíř Théophile Steinlen. Ten se zabýval malbami krajin, prostředí Montmarteru, kde žil, a koček, které miloval. Díky tomu, že se pohyboval v komunitě umělců právě na Montmarteru, se dostal až k Le Chat Noir. Inspirací k plakátu, který vytvořil, mu prý byla černá kočka, přebíhající mu přes cestu.

Nabídka dárků s motivy Chat Noir: https://magami.cz/chat-noir

Vyhledávání

Přihlášení / registrace

Nákupní košík