ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh se narodil 30. března 1853 v Nizozemí. Dostal jméno po svém bratrovi, který se narodil a zemřel přesně na den o rok dříve.

Měl dalších pět sourozenců, z nichž udržoval kontakt jen se dvěma, sestrou Vilemínou a bratrem Theem. Byl to právě jeho bratr, se kterým po celý život zůstával v živém spojení a který ho finančně podporoval během jeho života.

V šestnácti letech zaměstnal Vincenta jeho strýc u obchodníků s obrazy Goupil & Cie v Haagu. Po čtyřech letech a řádném zaučení byl přesunut do Londýna, kde zažíval pracovní úspěchy. Po nešťastné lásce a odmítnutí dcery své bytné se uzavřel a vzplanul pro víru. Kvůli své rozmrzelosti a rostoucím problémům v zaměstnání byl nakonec z Goupil & Cie propuštěn.

Ponořil se ještě více do náboženství a s podporou rodiny šel do Amsterodamu studovat teologii. Roku 1879 odjel jako misionář do důlní oblasti Borinage v Belgii. Aby projevil podporu místním, vzdal se svého pohodlí a přestěhoval se do malé chatrče, kde spával na slámě. Církevním autoritám se ale jeho postoj nelíbil a pro ‚podkopávání důstojnosti kněžích‘ ho propustili. Van Gogh byl však zaujat lidmi a výjevy kolem sebe a vše zachycoval ve svých kresbách.

Na Theovo doporučení roku 1880 odešel do Bruselu studovat anatomii a pravidla modelování a perspektivy. O rok později odešel do Haagu prodávat své obrazy. Manžel jeho sestřenice, malíř Anton Mauve, seznámil van Gogha s olejovými barvami a půjčil mu peníze na provoz vlastního studia.

V roce 1885 dokončil svou první velkou práci ‚Jedlíci brambor‘ a téhož roku byla jeho díla poprvé vystavena ve výloze obchodníků s obrazy v Haagu. V tomto období pak dokončil množství kreseb a téměř 200 olejových maleb, zatím ještě používal tmavé zemité tóny. Později se přestěhoval do Antverp, kde studoval teorii barev a rozšířil svoji paletu o některé jasné tóny.

V roce 1886 odešel na tři roky do Paříže, kde strávil nějaký čas se svým bratrem Theem. Zde se naučil techniku pointilismu – styl malby, ve kterém malé body základních barev vytvářejí dojem mnoha různých barev. Zde také uspořádal jedinečnou výstavu na Montmartru. V roce 1888 znaven pařížským životem odchází do Arles a opět za sebou zanechává přes 200 maleb.

V Arles byl uchvácen prvotním zdáním exotičnosti a místní krajinou a do palety svých barev přibírá žlutou a světlé barvy.

Van Goghovy dlouhodobé duševní problémy se ale stále více stupňují a v prosinci 1888 si v záchvatu sluchových halucinací uřízne ucho. Jeho stav se poté zdá být stabilizován, ale o rok a půl později se sám pokusí střelit přímo do srdce. Kulka sice mine svůj cíl, ale druhý den van Gogh umírá na neléčenou infekci.

Během svého života nebyl doceněn, přesto je dnes jedním z nejznámějších světových malířů a jeho nejslavnější obrazy dnes stojí přes 100 milionů dolarů.

Nabídka dárků s motivy obrazů Vincenta van Gogha https://magami.cz/vincent-van-gogh

Vyhledávání

Přihlášení / registrace

Nákupní košík